escudella de Nadal
A la cuina catalana fem escudella tot l’hivern, però per Nadal fem una escudella mot especial, l’Escudella de Nadal, que se serveix a dos temps: primer l’escudella –on hem cuit els galets– i després la carn d’olla. Tot es porta a taula per compartir.
A continuació trobareu totes els secrets per a una perfecta elaboració d’aquest meravellós plat tradicional de la cuina catalana. Amb detall, la recepta per a 32 racions.
Galets o galets frescos
El galet és una forma de pasta molt tradicional a la cuina catalana. A Itàlia se’n diuen lumaconi perquè tenen forma de closca de lumaca, en italià cargol.
Si compreu galets secs, fixeu-vos que la pasta estigui trafilata al bronzo, si les peces per on surt la pasta són de bronze en lloc de silicona, la pasta és molt més rugosa i absorbirà millor el gust de l’escudella. El temps de cocció d’aquesta pasta seca serà d’uns 13 minuts.
Si podeu aconseguir galets frescos d’un obrador de pasta fresca artesà molt millor, la pasta serà trafilata al bronzo i el temps de cocció serà de tan sols 2 o 3 minuts.
A l’obrador de pasta fresca de la Taverna El Ficus fem galets per Nadal.
Més informació.
Quantes racions?
Aquest és un plat que es fa en abundància, perquè per Nadal ens reunim molts a taula. Si sobren racions, no patiu, que algú se les menjarà abans d’acabar l’any. Un bon nombre és fer-ne 16 racions. La recepta que us presento és per a 32 racions. Per fer-ne 16, preneu la meitat de cada ingredient.
Per cuinar tantes racions calen 3 fogons i 3 olles. Aconsellem una alta de 15 litres i dues planes de 10 litres, per controlar millor la cocció de les coses més delicades.
Com es fa L’ESCUDELLA DE NADAL?
L’objectiu és doble, obtenir una escudella densa i equilibrada –que es pot tallar amb ganivet, diguem a casa– i gaudir d’una carn d’olla on cada ingredient es presenta amb la fermesa i textura adequada. No es tracta de posar-ho tot junt a l’olla i encendre el foc, tot el contrari, cal optimitzar el temps de cocció de cada ingredient.
Com se serveix?
L’escudella es porta en una sopera a taula per així servir-la a cada comensal amb més o menys galets al gust i perquè qui ho desitgi pugui repetir. Seguidament la carn d’olla es deixa al mig de la taula perquè cadascú se serveixi el que més li agradi entre la tradicional pilota, les verdures (col, patata, pastanaga, nap i xirivia), els cigrons, la carn de porc (papada, peus i orella), la carn de gallina i la carn de vedella (conill i pit).
Un festival. I després rematem el dinar amb el Capó Farcit de Nadal.
Es molt semblant de com la faig jo, mateixos ingredients, el q no faig es tantes olles amb caldos diferents, em surt molt bona o aixo diuen els q ja l’esperen…
Bé, si la fem per a 32 persones, necessitem 3 olles. L’olla alta va a l’engròs, mentre que les olles planes van millor per controlar la cocció de les pilotes i de les verdures. De la primera olla, l’alta, en surt una escudella sense gluten, apta per celíacs. De la segona olla en surt una escudella més densa i amb gluten, doncs les pilotes porten farina de blat. Les verdures les bullim a part en la tercera olla per deixar-les al punt de cocció i millorar la presentació. Coses d’hostaleria. La que feu a casa –si no hi ha cap celíac– segur que agrada molt. Això sí, almenys la col us recomano bullir-la a part, doncs fermenta i pot fer rancia l’escudella que sobri d’un dia per l’altre. Gràcies pel vostre comentari i salutacions.